5kuchnia.php_pl

W 2014 r. minęło 10 lat odkąd w Koziarni podaliśmy pierwszą kiełbaskę z frytkami. Od tego czasu wiele, wiele się zmieniło. Z każdym kolejnym rokiem przybywało wiedzy, doświadczenia, pomysłów i chęci, a gotowanie stało się prawdziwą pasją. Podczas licznych degustacji win z różnych zakątków świata, które miały miejsce w Koziarni odbyliśmy prawdziwą podróż kulinarną – szukając inspiracji w kuchniach różnych narodów. Karmiliśmy naszych gości, ale też niejednokrotnie uczyliśmy się od nich. Bywało i tak, że imprezy przenosiły się do kuchni i zamieniały we wspólne gotowanie – były to niezapomniane chwile, za które Wam, moi mili, serdecznie dziękujemy. Mamy nadzieję, że kolejne lata przyniosą jeszcze wiele takich niespodzianek i ciekawych, inspirujących doświadczeń. Na co dzień jesteśmy bardziej wierni tradycyjnej kuchni polskiej, ale zawsze i niezmiennie staramy się dopieszczać naszych gości. Nasze specjały to m.in. chleby i podpłomyki z tradycyjnego pieca chlebowego, pstrągi wędzone we własnej wędzarni, biała kiełbasa własnego wyrobu pieczona na różne sposoby, m.in. z dodatkiem miejscowego cydru, strudle na słodko – z jabłkami, lub na słono – np. ze szpinakiem i serkiem ricotta własnej produkcji, jesienne kulebiaki z nadzieniem z grzybów i kapusty i wiele, wiele innych, w zależności od tego, co się akurat uwidzi gospodyni;-).
Również dla wegetarian przygotowaliśmy bogaty i urozmaicony jadłospis.


Szczególnym wyróżnieniem dla nas i powodem do radości było ujęcie nas w polskiej edycji przewodnika Gault &Millau na rok 2015. Postaramy się utrzymać ten poziom!


Smakoszom polecamy szczególnie dojrzewające sery i wędliny własnego wyrobu. Idealnym dodatkiem do nich będzie lampka wina z naszej przydomowej winnicy lub cydru produkowanego z jabłek z miejscowych sadów. Pomimo niewielkiej - jak dotychczas - skali produkcji, udało nam się zdobyć już kilka wyróżnień na rożnych festiwalach. Wśród nich srebrny medal targów ENOEXPO 2011 dla naszego Cuvee barrique, które niestety jest już tylko wspomnieniem. Ale kolejne sezony przed nami!



kuchnia
Oferta Baza noclegowa Nasza kuchnia Aktywny wypoczynek Winnica Szlaki turystyczne i zabytki Galeria Aktualności
pl gb de
© Lorek Niewitała